NaslovnaOružjeNovo OružjeUkrajinski pištolj FORT-20

Ukrajinski pištolj FORT-20

Fort 9
Fort 9

Tokom žestokih sukoba koji traju u Ukrajini, zaraćene strane će najmanje koristiti – pištolje. No, zanimljivo je da i Rusi i Ukrajinci uporno rade na novim tipovima ove vrste oružja. Pri tome, Ukrajinci su više usmereni na zapadno komercijalno tržište.

Ukrajinci su 24 januara 1991 godine u Vinici, u okviru proizvodnog odeljenja oblasnog MUP, pokrenuli malo državno naučno-proizvodno preduzeće NPO Fort. Ideja je bila da se ovde konstruišu i razrađuju sredstva specijalne namene za pripadnike unutrađnjih poslova Ukrajine.

Fort 12
Fort 12

Firma je ubrzo stekla status glavne naučno-istraživačko-proizvodne insistucije MUP (Казенне підприємство Науково-виробниче об’єднання ’’Форт’’ Міністерства внутрішніх справ України) a 1998 je formiran i ogranak za proizvodnju pištolja. Pri tome, kao osnova za razvoj kratkocevnog oružja usvojen je čuveni ČZ-75 i eksportni ČZ-83 a češka ”Zbrojovka” je Ukrajincima isporučila sve neophodne uređaje i mašine.

Kao bivša članica Varšavskog ugovora, Ukrajina se još uvek oslanjala na municiju 9×18 mm Makarov; tako je 1998 godine započeta serijska proizvodnja prvog domaćeg, ukrajinskog pištolja, 9mmM ”Fort-12”. Istina, ”Fort” je tek 2002 godine osvojio i proces proizvodnje cevi, koje su do tada nabavljane u Češkoj. Od tog trenutka, započinje ubrzani razvoj firme i rad na više modela koji su na tržište plasirani uz snažnu marketinšku kampanju. Iz komercijalnih razloga, ubrzo se prešlo na pištolje u svim poznatim svetskim kalibrima. Primera radi, 2018 godine je na tržište plasiran FORT-28, prvi pištolj u kalibru 5,7×28 mm izrađen van zemalja EU i SAD.

  • Fort 14
  • Fort-17
  • Fort-18
  • Fort-19
  • Fort-20