NaslovnaNovostiRat je (ipak) počeo

Rat je (ipak) počeo

  • Kremlj je u četvrtak saopštio da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo
  • Besne borbe, oborene letelice na obe strane
  • Rusi na svega 15 km od Kijeva
  • NATO razmešta dodatne snage na istoku, 100 aviona u pripravnosti
  • Evropa strepi od nove gasne krize
  • Prema izveštajima s terena, ruski tenkovi ušli su u Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini. Javljaju da je jedan dečak stradao u blizini Harkova
  • Ukrajina je službeno prekinula diplomatske odnose s Rusijom
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na oružje građane Ukrajine, Kijev tvrdi da neće biti ništa od ruskog “blickriga”
  • U sveobuhvatnom ruskom napadu na Ukrajinu (iz vazduha, s kopna i mora) dosad je poginulo najmanje 50 ljudi, stvarni broj žrtava verovatno je veći. Službeni Kijev tvrdi da su u toku žestoke borbe s Rusima
  • Moskvu optužuju da je gađala i civilne objekte u Ukrajini
  • Ruske trupe zauzele Černobilj
  • Bajdenu predloženi žestoki sajber-napadi protiv Rusije – od isključenja struje do paralisanja železnice
  • Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji

Iako je Evropa, pa i ceo svet, gajio nadu da se sukobi oko Ukrajine mogu prevazići diplomatskim putem, jutros, u četvrtak, 24 februara 2022 godine u 5 časova započete su oružane akcije ruske vojske. Američke obaveštajne službe su predviđale da će se za ovako nešto sačekati kraj Olimpijskih igara u Kini. Igre koje su simbolizovale mir – završene su. Da li je ovaj trenutak označio početak rata koji može imati nesagledive posledice?

U ovom trenutku možemo samo pratiti vesti dve suprotstavljene strane.

Američki CNN po običaju sve kritične događaje u svetu prati u realnom vremenu. Do ovog trenutka, njigove vesti se svode na zapažanja sa terena.

Poslednjih nedelja Rusija je prikupila značajan broj vojnika, vozila i tenkova u Belorusiji u blizini granice sa Ukrajinom. U to vreme, dve zemlje su održale zajedničke vojne vežbe širom svoje teritorije i u blizini belorusko-ukrajinske granice.

No, u četvrtak, 24 februara u 5 časova, ruske snage su započele napad na Ukrajinu. Stižu izveštaji o prelasku trupa preko severne i južne granice, čuju se eksplozije u više gradova, uključujući prestonicu Kijev a emitovano je navodno  upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina ”da će nastupiti krvoproliće ukoliko ukrajinske snage ne polože oružje”.

Ofanziva koju je Rusija nazvala “specijalnom vojnom operacijom” usledila je kada su svetski lideri pokušali da izbegnu katastrofu organizujući sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kome je izdato upozorenje da bi moguća invazija mogla da pokrene najveći rat u Evropi od 1945. godine.

Prve eksplozije čule su se u četvrtak oko 5 časova, što je izazvalo hitnu osudu Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Odmah je upućena pretnja da će uvesti sankcije „punih razmera“ kao odgovor na rusku vojnu agresiju.

Dok su se sirene za vazdušni napad oglasile širom Kijeva, ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky je proglasio vanredno stanje, a ministri u vladi optužili su Moskvu da je pokrenula „invaziju punog obima“. Kada je svanulo, mogao se videti gust saobraćaj, odnosno, zakrčeni putevevi iz Kijeva prema zapadu. Istpovremeno,  gradonačelnik Harkova, koji se nalazi  istočnije, blizu ruske granice, pozvao građane da ne napuštaju svoje domove.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba napisao je na svojoj zvaničnoj stranici na Tviteru da su ”mirni ukrajinski gradovi pod udarom” i nazvao situaciju ”agresorskim ratom”. Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerashchenko rekao je novinarima da je ruska ”invazija počela raketnim udarima na Kijev”.

CNN je putem video snimka uživo zabeležio kako čelo kolone oklopnih vozila ulazi u Ukrajinu preko graničnog prelaza sa Belorusijom. Video zapis uživo snimljen je na graničnom prelazu između ukrajinskog mesta Senkivka i beloruskog Veselovka. Kolona je snimljena oko 6.48  časova po lokalnom vremenu.

Ekipe CNN u Rusiji i Ukrajini takođe su čule eksplozije iz nekoliko delova Ukrajine, uključujući i one u blizini glavnog grada Kijeva i lučkog grada Odese, a na slikama koje je objavila kancelarija predsednika Zelenskog vide se velike eksplozije i oblaci dima istočno od prestonice.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je njihova odbrana u četvrtak rano ujutro oborila pet ruskih aviona i jedan helikopter. S druge strane, ruska državna novinska agencija TASS demantovala je ove vesti..

Nekoliko sati ranije, Putin je najavio vojnu operaciju u Donbasu na istoku Ukrajine, odnosno, regionima Donjeck i Lugansk koje se nalaze pod kontrolom separatista, a kojima je Moskva u ponedeljak, ”suprotno međunarodnom pravu”, priznala nezavisnost. 

U obraćanju, koje je direktno prenosila ruska nacionalna televizija, Putin je pozvao ukrajinske snage da ”polože oružje i odu kući”, rekavši da će sva odgovornost za moguće krvoproliće biti u potpunosti na savesti ukrajinske vlade.

”Naši planovi nisu da okupiramo Ukrajinu, ne planiramo da se namećemo nikome”, rekao je on, ali je zapretio „onima koji bi mogli biti u iskušenju da intervenišu” u ime Ukrajine.

”Ko god pokuša da se meša u naše postupke, a još više da stvara pretnje našoj zemlji, našem narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i dovešće do posledica kakve nikada u svojoj istoriji nisu doživeli”, rekao je on. 

Pre najave vojne akcije, ukrajinski predsednik Zelenski je u govoru na ruskom jeziku, upućenom ruskim građanima, apelovao mir, ali je obećao da će se zemlja braniti. ”Ako budemo napadnuti vojno, ako pokušate da nam oduzmete slobodu, naše živote, živote naše dece, mi ćemo se braniti”, rekao je.”Kada napadnete, videćete naša lica, a ne naše kičme”.

U drugoj video poruci objavljenoj na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici u četvrtak, Zelenski je rekao da je Rusija ”danas započela napad na Ukrajinu” i da su ukrajinske snage ”već pnanele prvi udarac neprijatelja i da se odupiru”. ”Putin je počeo rat protiv Ukrajine, protiv celog demokratskog sveta. On želi da uništi moju zemlju, našu zemlju, sve što smo gradili, sve za šta živimo”, rekao je on.

Američki predsednik Joe Biden izdao je saopštenje u kojem je rekao da je Rusija pokrenula ”neisprovociran i neopravdan napad” na ukrajinski narod.

”Predsednik Putin je izabrao rat sa predumišljajem koji će doneti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje”, rekao je on. ”Samo је Rusija odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad doneti, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svet će Rusiju smatrati odgovornom”.

“Ovo su najmračniji sati za Evropu od kraja Drugog svetskog rata. Velika nuklearna sila je napala susednu zemlju i preti odmazdom svim drugim državama koje bi mogle da priteknu u pomoć”, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell u Briselu .

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je da će ”oslabiti ekonomsku bazu Rusije i njenu sposobnost modernizacije“ nakon njenog „varvarskog napada” na Ukrajinu. „Zamrznućemo rusku imovinu u Evropskoj uniji i sprečiti pristup ruskih banaka evropskim finansijskim tržištima“, rekla je ona.

Ruske akcije pale su u četvrtak nakon što je trgovanje na Moskovskoj berzi nastavljeno. Ruska rublja je takođe pala na najniži nivo u odnosu na dolar i evro.

Šta se dešava na terenu

Ukrajinske granice su navodno bile napadnute od strane ruskih snaga na severu u Belorusiji i na jugu sa Krima, saopštila je ukrajinska Državna granična služba.

Ruske trupe su napale granične jedinice, patrolnu službu i kontrolne punktove “artiljerijom, teškom opremom i streljačkim naoružanem”, saopštila je granična služba.

Ruska vojska je tvrdila da ukrajinska granična služba “nije pružila nikakav otpor” i da je “potisnula” ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. CNN nije mogao odmah da potvrdi nijednu od ovih izjava.

Timovi CNN-a na terenu čuli su eksplozije u i blizu više ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, drugi po veličini grad Harkov, Odesu, i udaljene pucnjeve iz pravca Zaporožja.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Geraščenko napisao je na Tviteru da su se trupe iskrcale u južnom gradu Odesi i da prelaze granicu u Harkovu, koji se nalazi na severoistoku zemlje. U objavi na svojoj Fejsbuk stranici, on je takođe rekao da su kontrolni centri poput aerodroma i vojnih štabova u Kijevu i Harkovu granatirani, kao i da je bilo artiljerijske vatre duž granice.

Ruska vojska je u četvrtak objavila saopštenje u kojem tvrdi da ne gađa ukrajinske gradove, rekavši da ”civilno stanovništvo nije ugroženo”.

“Oružane snage Rusije ne izvode nikakve raketne ili artiljerijske udare na gradove Ukrajine. Visokoprecizno oružje uništava vojnu infrastrukturu: vojne aerodrome, avijaciju, objekte protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Ali uprkos tvrdnjama ruske vojske da civili neće biti meta, mnogi su odlučili da napuste prestonicu. Stanovnicima Kijeva je ranije rečeno da ostanu kod kuće i spakuju torbе neophodnim sa potrepštinama u slučaju da budu primorani na naglu evakuaciju. 

Svedoci su rekli za CNN da su stanice metroa postale improvizovana skloništa i da su bile pune ljudi sa zalihama, organizovanim u grupama.

Širom grada, crvene strelice naslikane na zidovima pokazuju lokacije najbližih skloništa. Grad ih je prvi put postavio nakon što je izbio rat na istoku zemlje 2014. godine, ali su nedavno ponovo ofarbane. 

Pre Putinovog obraćanja, Rusija je izdala obaveštenje o zabrani leta civilnih aviona na rutama koje se graniče sa severoistočnom Ukrajinom. Odvojeno, ukrajinske vazduhoplovne vlasti izdale su obaveštenje o ograničavanju ukrajinskog vazdušnog prostora u regionima oko Kijeva, Dnjepra, Lavova, Odese i Simferopolja.

Evropski vazduhoplovni regulatori upozorili su da su civilni avioni u “visokom riziku” u blizini ukrajinske granice. “Avio-operatori se podsećaju da je ovo sada aktivna zona sukoba”, saopštila je Agencija Evropske unije za bezbednost vazduhoplovstva, poznata kao EASA.

U očiglednoj eskalaciji sajber napada na ukrajinsku infrastrukturu, nekoliko ključnih ukrajinskih veb-sajtova je ugašeno u četvrtak od 3 sata ujutro, uključujući one Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe bezbednosti Ukrajine, Kabineta Ministra, Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva pravde. 

Ruski izbori informisanja, bar oni koji su dostupni, daleko su škrtiji u informacijama.

Citiramo najnovije vesti ”Sputnjika”.

Narodna milicija DNR i LNR prešla je u kontraofanzivu uz podršku ruske avijacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

”Vojne grupacije DNR i LNR izvode napade po ukrajinskim položajima. Napad se vrši na Volnovahu, forsira se Severski Donjec”, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je naglasio da su oružane snage Donbasa uspele da probiju dobro opremlјenu odbranu ukrajinske vojske i da je u toku kontraofanziva. Istovremeno, kako dodaje, ukrajinske snage nastavlјaju da granatiraju gradove Donbasa i da među civilima ima i žrtava.

Konašenkov je kazao i da ruska vojska preciznim gađanjem onesposoblјava isklјučivo vojnuinfrastrukturu, objekte protivvazdušne odbrane, vojne aerodrome i ukrajinsku avijaciju. Takođe je rekao i da sve jedinice ukrajinske vojske koje su položile svoje oružje nisu meta gađanja.

„Ruska vojska ni u jednom trenutku nije gađala gradove Ukrajine, bilo da je reč o raketnim, artilјerijskim ili vazdušnim napadima“, istakao je. Konašenkov je dodao i da ukrajinske pogranične službe nisu pružile nikakav otpor ruskim jedinicama, kao i da pojedine jedinice ukrajinske vojske napuštaju svoje pozicije ostavlјajući oružje iza sebe. Takođe se navodi da je izjava glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog o navodnim gubicima ruskih aviona i oklopne tehnike – ”potpuna laž”.

Vazdušni udari ruske vojske uništili su 74 vojna infrastrukturna cilja ukrajinskih oružanih snaga, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Među njima su 11 aerodroma, tri komandna centra, jedan punkt ukrajinske mornarice, 18 radara S-300 (NATO izveštajno ime SA-10 Grumble) i Buk (NATO izveštajno ime Gadfli) sistemi protivvazdušne odbrane ukrajinske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. .

Pored toga, ruske snage su u regionu Donbasa oborile ukrajinski jurišni helikopter i četiri udarna drona turske proizvodnje Bairaktar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

18:37 – Rusko MO: “Postignuti ciljevi”

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njena vojska danas uništila 83 ukrajinska kopnena cilja, javila je agencija Interfaks. Ministarstvo odbrane Rusije postiglo je sve svoje ciljeve u Ukrajini za danas, preneo je Interfaks, pozivajući se na to ministarstvo, preneo je Rojters.

18:50 – Černobilj pao u ruske ruke

“Nakon žestoke borbe izgubilli smo kontrolu nad Černobiljom. Stanje nuklearne elektrane i skladišta nuklearnog otpada nije poznato”, informaciju je potvrdio Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

19:29 – Napad na Marijupolj

Ukrajinski lučki grad Marijupolj je pod jakom vatrom sa izveštajima o stotinama eksplozija, rekao je diplomatski izvor Rojtersu.

21:14 – Bitka za Marijupolj

Ukrajinski grad Marijupolj je pod žestokom vatrom, izveštaji domaćih medija javljaju o stotinama eksplozija. Grad je jedna od najvećih ukrajinskih luka na Azovskom moru. Zauzimanje Marijupolja pomoglo bi Rusiji da obezbedi direktan kopneni put do Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anektirala 2014.

21:30 – Ukrajina je izgubila kontrolu nad ostrvom Zminji u Odeskoj oblasti – izjavila Granična služba

Infrastruktura ostrva Zminji je uništena nakon granatiranja pomorske artiljerije.

Pored toga, izgubljena je komunikacija sa graničarima i vojskom Ukrajine. Prema poslednjim informacijama, ostrvo Zminji je zauzeto. Neprijatelj je tokom dana pokušao da uplaši ukrajinske branioce ostrva zahtevima da se predaju“, navodi se u saopštenju granične službe.

21:40 – Eksplozije na aerodromu kod Kijeva

Dodatne eksplozije prijavljene su u pravcu ukrajinskog aerodroma Hostomel kod Kijeva, međunarodnog teretnog aerodroma i postrojenja za testiranje, nakon jutrošnjih napada ruske vojske.

https://twitter.com/JaneLytv/status/1496940558136320008?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496940558136320008%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2FqGG9G_ctO%2F

22:00 – Lideri zemalja EU dogovorili su se na vanrednom samitu o novim sankcijama Rusiji

Sankcije će uticati na finansijski, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namene i viznu politiku, zaključeno je na samitu.

22:08 – Razgovor Putina i Makrona

Novi telefonski razgovor predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona. Ozbiljno i otvoreno su razmenili stavove o situaciju i Ukrajini, saopštio je Kremlj. Francuska agencija AFP prenela je da je Makron je pozvao Putina da bez odlaganja završi operaciju u Ukrajini.

23:06 – Borbe u gradu Sumi

Borbe se nastavljaju tokom cele noći u Ukrajini, pojavili su se izveštaji o borbi u ukrajinskom gradu Sumi. Grad se nalazi na severoistoku Ukrajine.

00:12 – Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji stanovništva nakon napada Rusije, javlja danas Interfaks. Mobilizacija će biti sprovedena u roku od 90 dana od stupanja ukaza na snagu, navedeno je na sajtu predsednika Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je da je 137 ukrajinskih državljana – i vojnika i civila – poginulo u četvrtak, prvog dana masovnog ruskog vojnog napada.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave