Naslovna Mornarica Jadar – Prvenac srpske rečne mornarice

Jadar – Prvenac srpske rečne mornarice

0
Svečanost povodom porinuća prvog srpskog rečnog oklopnog čamca ''Jadar''. Brodogradilište na Čukarici, Beograd, 19. avgust 1915. MGB, FI1-666
Svečanost povodom porinuća prvog srpskog rečnog oklopnog čamca ''Jadar''. Brodogradilište na Čukarici, Beograd, 19. avgust 1915. MGB, FI1-666
google news

Na Preobraženje, 19. avgusta 1915, u brodogradilištu Srpskog parobrodskog društva – ”Radionici lađa Kralјevine Srbije” porinut je u Savu prvi srpski motorni oklopni čamac Jadar. 

Motorni oklopni čamac ''Jadar''. Gore – dekorisani čamac prilikom svečanog               porinuća 19. avgusta 1914. i detalјi sa presekom mitralјeske kupole; dole – čamac u          borbenom stanju. Rekonstrukcija B. Bogdanović
Motorni oklopni čamac ”Jadar”. Gore – dekorisani čamac prilikom svečanog porinuća 19. avgusta 1914. i detalјi sa presekom mitralјeske kupole; dole – čamac u borbenom stanju. Rekonstrukcija B. Bogdanović

 Ovom svečanom činu prisustvovali su komandanti 7. i 11. pešadijskog puka I poziva potpukovnici Milisav Lešjanin i Milijan Nedelјkvić, oficiri, predstavnici stranih misija i Uprave grada Beograda i zainteresovano građanstvo.

Čamac je pokretao benzinski četvorocilindrični motor snage 16.2 kW, skinut sa jednog vojnog kamiona ”Arbenc”, nosivosti 2 tone. Prema nekim izvorima, na palubi je bila postavlјena obrtna kupola sa uništenog austrougarskog patrolnog čamca ”s” (S.M.Patrouillenboot “s”).

Patrolni čamac ”s” pod komandom poručnika fregate Mihela Cangla (Zangel Michael) prvi put se spominje 17. februara 1915, kada je pod belom zastavom do beogradske obale dovezao parlamentarca sa ponudom za predaju grada. Isti čamac je tri meseca kasnije zaista uništen u neposrednoj blizini Beograda.

Svečanost povodom porinuća prvog srpskog rečnog oklopnog čamca ''Jadar''.              Brodogradilište na Čukarici, Beograd, 19. avgust 1915. MGB, FI1-666
Svečanost povodom porinuća prvog srpskog rečnog oklopnog čamca ”Jadar”. Brodogradilište na Čukarici, Beograd, 19. avgust 1915. MGB, FI1-666
Član posade ''Jadra'' – podnarednik Milorad Savić
Član posade ”Jadra” – podnarednik Milorad Savić

Austrijski monitor ”In” (SMS ”Inn”) pod komandom kapetana korvete Lotara Lešanovskog (Leschanowsky Lothar) je, naime, 15 maja 1915. pokušao da uništi jedan od francuskih reflektora. Patrolni čamac ”s” se nalazio njegovoj u pratnji kao osmatrač, navodeći  i korigujući vatru brodskih oruđa. No, ruska baterija №.11, pozicionirana u Donjem gradu beogradske tvrđave, odmah je otvorila vatru na patrolni čamac; nakon nekoliko hitaca, jedna granata 75 mm je pogodila benzinski rezervoar, probila dno i uništila kormilo plovila. Plamen je brzo zahvatio čitav čamac koji nije imao mogućnost manerisanja. Canglu je u pomoć priskočio pionirski čamac pod komandom poručnika fregate Riharda Dablhofa (Richard Freiher von Doblhoff), pokušavajući da plovilo u plamenu odšlepuje u zaklon ostrva Kožara. U tom trenutku čamac ”s” je pogodila još jedna granata i on je naglo počeo da tone. Pošto je dalјe teglјenje bilo onemogućeno, Cangl i Dablhof su patrolno plovilo nasukali na peščani sprud u blizini obale ostrva. Austrijski pioniri su preuzeli četiri ranjenika i zaplovili ka Zemunu, dok se ostatak posade iskrcao na Kožaru. Na čamcu je ostao samo kapetan Cangl sa bocmanom, svojim posilnim i komandirom mitralјeskog odelјenja, mornarom Laslom Mađarevićem (László Magjarevics), sa cilјem da spasu poverlјivu dokumentaciju. No, eksplozija naredne granate raznela je posilnog i Mađarevića i privremeno onesvestila kapetana. Kada je došao sebi, Cangl se sa bocmanom prebacio na obalu Kožare i sačekao pionirski čamac da ih vrati u Zemun. Na patrolnom čamcu ”s” je toga dana ranjeno 4 a poginulo tri mornara (Magjarevics László, Tindira Miksa, Zanyi István).

Srpski vojnici su 3/16. maja sa čamca skinuli mitralјez i reflektor, te zaplenili brodski dnevnik i – mundir (Waffenrock)poručnika Cangla. Komanda odbrane Beograda je planirala da narednog dana odvuče čamac do čukaričkog brodogradilišta i tamo pokuša da ga osposobi. No, u noći između 16. i 17. maja austrougarski pioniri su se pod okrilјem mraka vratili na Kožaru i eksplozivom uništili patrolni čamac ”s”.

Porinuće oklopnog čamca ''Jadar''
Porinuće oklopnog čamca ”Jadar”

Ovo dokazuje da austrougarska kupola nikako nije mogla biti ugrađena na motorni čamac ”Jadar”. U suštini, za kupolu je iskorišćena jedna od centrifuga iz Fabrike šećera (kao i za ”Timok”), koja je preuređena i zakovicama vezana za palubu. Treba znati da je ”Kralјevsko-srpska povlašćena fabrika šećera Nemačkog industrijskog društva a.d., Regensburg” (Erste Königliche Serbische Präferenz Zuckerfabrik des Deutsche Industriegesellschaft, AG in Regensburg) 1911. godine nabavila najmodernije mašine, tako da su separatori (Zucker-Centrifuge) bili praktično novi, od kvalitetnog čelika. Na desnoj bočnoj strani kupole (separatora) napravlјen je pravougaoni otvor za postavlјanje mitralјeza švarcloze M1907/12, koji je jedini zaista poticao sa čamca ”s”. 

”Jadar” je bio namenjen za borbu protiv pešadije i patrolnih čamaca, ometanje pionirskih i potonirskih radova, osmatranje i avizo-službu, prevoz lјudi i tereta (municije), te za zaštitu sopstvenih pontonskih mostova i postavlјanje i zaštitu minskih prepreka. U sastavu odreda za zaštitu ada, naime, nalazila se i minerska grupa u koju su ulazili mineri ruskog poručnika Volkovickog i srpske inženjerijsko-minerske čete kapetana Alića. Iz te grupe je na ”Jadar” bio raspoređen u svojstvu ”šofera” podnarednik Milorad Savić, a brodom je komandovao (”ќormanoš”) Milan Popović.

Srpska odbrana je u zoru 8. oktobra 1915. sa ”Jadra” skinula mitralјez i, ubacivši u krmeni deo ručne bombe, uništila ga kako ne bi pao u ruke neprijatelјu. 

Oklopni čamac ''Jadar'' na vezu u čukaričkom pristanu
Oklopni čamac ”Jadar” na vezu u čukaričkom pristanu

Tek 28 decembra 1915, aktom br. 58.453, u sklopu Transportnog odelјenja Vrhovne komande formirana je Brodarska komanda od 87 pripadnika,  na čelu sa bivšim zapovednikom savskih ada i Čukarice, potpukovnikom Milanom Radojevićem, koji će na toj dužnosti ostati sve do 27. februara 1919. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version