Naslovna Mornarica Kina planira izgradnju šest nosača aviona do 2035?

Kina planira izgradnju šest nosača aviona do 2035?

0
Formacija sa nosačem Liaoning u sredini
Formacija sa nosačem Liaoning u sredini
google news

Kina napreduje u izgradnji svog trećeg nosača aviona za manje od jedne decenije. Nesumljivo je da Kina želi da parira Sjedinjenim Državama kao supersila nosača aviona.

Trenutno uspešno napreduju u izgradnji svog trećeg nosača aviona i to za period kraći od jedne decenije. Sam taj podatak dokazuje razmere pomorskih ambicija Pekinga.

Progres, satelitski snimak izvor: CNN

Serija satelitskih snimaka iz brodogradilišta Jiangnan, koje je objavio Američki istraživački centar fokusiran na Kinu 2020. godine, baca jasan pogled na tekuću izgradnju kineskog nosača Tip 002. Slike otkrivaju tipično gradilište vojnih brodova, prepuno bazena. Dok zamagljenost fotografija otežava razaznavanje dimenzija nosača, čini se da je trup 40 metara u širini i 48 metara u dužini. Ako su prethodni izveštaji tačni, Tip 002 će biti veći i mnogo teži od svojih prethodnika sa deplasmanom do 85.000 tona u odnosu na 60-70 hiljada tona predhodnika. Očekuje se da će nosač imati konvencionalni pogonski sistem, iako ostali tehnički detalji ostaju nedostupni.

Možda najupečatljiviji aspekt razvoja Tipa 002 je vrtoglava brzina kojom se proizvodi zahvaljujući naporima mornarice Narodne oslobodilačke armije (PLAN). Puštanje u rad očekuje se 2022. godine. Prethodnik Tipa 002, Tip 001A, je predstavljen 2013. godine i još uvek prolazi kroz pomorska ispitivanja. Čak i najstariji kineski nosač aviona, Tip 001 Liaoning, proglašen je spremnim za borbu tek 2016. godine, nakon dugotrajnog procesa nabavke i rekonstrukcije.

Formacija sa nosačem Liaoning u sredini
Formacija sa nosačem Liaoning u sredini

Štaviše, kineska mornarica navodno već pravi planove za naslednika Tipa 002: Nuklearni Tip 003. Kako je vojni komentator Song Zhongping rekao za South China Morning Post, Tip 002 bi mogao biti poslednji te vrste: „Tip 002 — nosač na konvencionalni pogon sa sistemom sličnim EMALS-u — može postati jedini takve vrste nosača aviona, jer će Kina sledeće preći na izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon.

Sasvim razumno, pitanje je zašto Kina nastavlja sa razvojem Tipa 002 dok prethodno ne sačeka logističko i inženjersko iskustvo kada Tip 001A bude završen.

Dva velika otvora su vidljiva na palubi Tipa 003 na slikama iz septembra 2021, prema CSIS-u.

U igri je nekoliko faktora. Kao prvo, tip 002 opremljen CATOBAR-om (Katapultom potpomognuto uzletanje zaustavljeno vraćanje barijere pri uzletanju) se konstruiše na potpuno drugačijoj tehničkoj platformi od jeftinijih i manje sofisticiranih tipova 001 i 001A kompatibilnih sa STOBAR-om. Razvoj tipa 002 je toliko jedinstven izazov za kinesku odbrambenu industriju da verovatno možda nisu smatrali da postoji dovoljno relevantnih tehničkih preklapanja između dva projekta da bi se opravdalo odlaganje tipa 002.

Kako je rekao vojni ekspert sa sedištem u Pekingu, „kineska nastoji da ima: jednu generaciju u službi, novu u razvoju i sledeću generaciju koja se proučava. U stvari, Vazduhoplovstvo Narodne oslobodilačke armije trenutno sprovodi skoro identičan proizvodni ciklus; dok se prašina tek slegla sa njihovim lovcima pete generacije stelt – jednosedima J-20, već razvijaju stelt lovac šeste generacije i čak istražuju sledeću generaciju nakon toga.

Type 003 sa katapult tehnologijom
Type 003 sa obeleženom katapult tehnologijom sudeći po analitičarima

Kineska žurba da se takmiči sa Sjedinjenim Državama kao kompetentna supersila nosača aviona odražava uverenje Pekinga, pogotovo nakon Treće tajvanske krize, da užurbano idu ka modernizaciji flote svojih nosača; konkretno, njih šest do 2035.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version