NaslovnaLovIzašla prva "pametna" Kalasnikov puška sa Android OS

Izašla prva “pametna” Kalasnikov puška sa Android OS

Grupa kompanije Kalasnikov počela prodaju unikatnog lovačkog oružja MP-155 Ultima sa Android operativnim sistemom. Pametna puška košta oko 1.500 evra.

Kalasnikov MP-155 Ultima
Kalasnikov MP-155 Ultima

Kao platforma za MP-155 Ultima poslužila je klasična lovačka puška MP-155 u kalibru 12/70. Na novoj verziji su primenjene legure aluminijuma za avionsku industriju i polimeri. Modularna konstrukcija omogućava adaptaciju oružja prema potrebama konkretnog kupca.

Puška se odlikuje potpuno modifikovanom verzijom Android operativnim sistemom i kamerom. Može se preko Bluetooth i Wi-Fi povezati sa telefonom.

Odlikuje se numeričkim displejom koji omogućava funkciju časovnika, kompasa, sekundometra, tajmera, brojača hitaca u određenom vremenu i indikatora broja patrona u magacinu.

Kalasnikov MP-155 Ultima
Kalasnikov MP-155 Ultima

„Dizajn je takođe prilagođen mogućnosti korišćenja puške sa odvojivim kundakom, samo sa drškom pištoljaˮ, istakla je rukovodilac konstruktorskog centra za civilno streljačko oružje „Kalašnjikovaˮ Valentina Vlasenko.

Tajmer omogućava da samostalno trenirate i pratite svoj napredak. Funkcije tajmera za snimanje su:

  • brojanje hitaca u određenom vremenu
  • vođenje statističkih zapisa
  • odavanje signala početka i kraja treninga
  • mogućnost postavljanja fiksnog ili nasumičnog odglaganja početka dejstva

Kod tajmera za odbrojavanje hitaca u vremenu potrebno je da prilikom pokretanja podesite početno vreme i izaberete broj patrona u magazinu. Na početku, tajmer se zvučno oglasi. Ako se patroni potroše ranije od zadatog vremena, tajmer će se zaustaviti. Kada zadato vreme istekne, tajmer se ponovo oglašava zvukom.

Štoperica  se pokreće pritiskom na centralno dugme, a ponovnim pritiskom se zaustavlja. Ukoliko želite da je ponovo pokrenete, opet se pritisne centralno dugme. Kada je početna vrednost patrona u magacinu veća od 0, štoperica će stati kada se ispali poslednji.

Brojač hitaca prikazuje ukupan broj ispaljenih hitaca. Ako je ukupan broj prekoračen za 250, prikazuje se poruka o potrebi restartovanja.

Kalasnikov MP-155 Ultima
Kalasnikov MP-155 Ultima

Nezvanično predstavljanje novog oružja održano je u avgustu 2020. godine. Predstavnici „Kalašnjikovaˮ su saopštili da je MP-155 Ultima „prva pametna puška inovativnog dizajnaˮ.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave