Vežbe specijalnih jedinica Srbije i Rusije

Posle šestomesečnog moratorijuma, naše vojne snage izvele su prvu vežbu sa stranim partnerima.
Ševroni 72. brigade za specijalne operacije VS i 2 obrSpN GU, usvojen po naređenju №48 od 22 marta 2010 godine.

Naime, Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 9. septembra 2020. donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima  – ”ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom”, kako je izjavio tadašnji ministаr odbrane Aleksandar Vulin. Poznato je da je ova odluka doneta usled pritisaka zbog najavljenog učešća pripadnika naše vojske na vežbi ”Slovensko bratstvo 2020” sa oružanim snagama Rusije i Belorusije u Belorusiji.

Glas Amerike (Voice of America, VOA) i Ambasada SAD u Beogradu su 3. marta 2021. objavili vest da je započeta zajednička vežba pripadnika Prvog bataljona 10. (padobranske) grupe specijalnih snaga (1st Battalion 10th Special Forces Group – Airborne) Evropske komande za specijalne operacije (U.S. Special Operations Command Europe, US SOCEUR) i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije. Mediji su odmah preuzeli ovu vest interpretirajući je kao ”obnavljanje međunarodne vojne saradnje pre isteka moratorijuma uvedenog 9. septembra 2020. godine”. Ministarstvo Odbrane je 7. marta demantovalo ove vesti, navodeći da se ”Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije strogo pridržavaju odluke Vlade Republike Srbije od 9.septembra 2020. godine kojom je uspostavljen šestomesečni moratorijum na učešće naših jedinica na međunarodnim vojnim vežbama”, te da je u pitanju ”jednomesečna zajednička obuka koju organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova (u čijem sastavu je i SAJ) i Evropska komanda specijalnih snaga SAD”.

General-pukovnik Aleksandar Fomin uručuje medalje borcima 72. brigade za specijalne operacije VS. Foto Sputnjik – Lola Đorđević.

Nakon isteka šestomesečnog moratorijuma, Vlada Republike Srbije je 23 maja izdala saopštenje o vežbi srpskih i ruskih specijalaca, održanoj na Orešcu kod Vršca od 20 do 25 maja 2021 godine (https://www.srbija.gov.rs/vest/547897/odrzana-vezba-srpskih-i-ruskih-specijalaca-na-orescu.php).

”Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov (Николай Александрович Панков), zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin (Александр Васильевич Фомин ) i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko (Александр Аркадьевич Боцан-Харченко) prisustvovali su na poligonu ”Orešac” kod Vršca taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem srpskih i ruskih specijalaca. Reč je o završnom segmentu sedmodnevne obuke pripadnika 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i 2. brigade Specnaza Oružanih snaga Ruske Federacije.

Obuka pripadnika 2. brigade Specnaza i 72. brigade za specijalne operacije sedam dana se izvodila u funkciji očuvanja mira, konkretnije u cilјu zajedničkog obučavanja komandi i jedinica u svrhu razmene iskustava, prenošenja znanja, veština i navika iz savremene borbe protiv terorizma, rekao je komandant 72. brigade za specijalne operacije i komandant današnje vežbe brigadni general dr Miroslav Talijan i dodao da je vežba kruna te zajedničke obuke.

General armije Nikolaj Pankov i ministar odbrane Nebojša Stefanović pred uručenje Medalјa za učvršćivanje borbene saradnje. Razvodnik sa leve strane ima ševron 2 obrSpN a potporučnik da desne strane – znak OS RF. Foto MO.

General Talijan je naglasio i da je u zajedničkoj obuci učestvovalo oko 200 pripadnika Vojske Srbije i jednak broj Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i da je među klјučnim sredstvima bilo angažovano 14 savremenih borbenih vozila, šest plovnih sredstva i četiri vazduhoplova.

Taktička vežba sa bojevim gađanjem sastojala se od četiri segmenta.

Specijalci su prvo prikazali postupke izviđanja radi prikuplјanja obaveštajnih podataka o terorističkoj grupi iz vazduha, sa vode i kopna.

Usledio je napad na terorističke snage i dejstvo na oteto vozilo, a poslednja faza dinamičnog prikaza bila je evakuacija snaga nakon uništenja terorista i obezbeđenja objekta.

Tokom vežbe upotreblјeni su (srednji višenamesnki) helikopteri Mi-17 (Ми-17 Московского вертолетного завода им. М.Л. Миля), Mi-8 (В-8, изделие № ”80”) i ”Gazele” (HO-42, Hi-42, SA-341G (GAMA), HN-42M, HO-45 ili HN-45M), borbena vozila ”Tigar” (višenamesnko borbeno vozilo Тигр Горьковского автозавода – OAO ГАЗ, proizvod ООО Военно-промышленная компания), domaći ”Miloš” i ”hamer” (verovatno se mislilo na High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWV, kolokvijalno Humvee, pošto je Hummer civilna varijanta),najsavremenije strelјačko naoružanje, optoelektronska sredstva i oprema specijalnih jedinica uklјučujući desantne čamce i padobrane „arbalјet“ (Aрбалет) koji omogućavaju vazdušno desantiranje pri brzinama od 350 kilometara na čas (u padobranski sistem Arbalet spadaju padobrani Arbalet-1, predviđeni za ispunjenje specijalnih zadataka sa prizemljenjem jedinica za brzo reagovanje, tragačko-spasilačkih grupa i drugih odreda specijalne namene, na nepristupačne terene u složenim meteouslovima, kao i Arbalet-2, za skokove sa teretnim kontejnerima mase do 50 kg iz transportnih aviona pri brzini leta do 400 km/h Oba tipa padobrana, inače, imaju kupole sačinjene iz 9 sekcija, svaka površine 27m2).

Ministar odbrane Nebojša Stefanović čestita borcima 2 obrSpN (prepoznatljivi po ševronu na desnom rukavu). Foto MO.

Prikazane su složene tehnike desantiranja na vodenu površinu kao i desantiranje niz uže (tehnika ”fast roup”, fast roup).

Po završetku prikaza zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov poručio je da je prisustvo na zajedničkoj vežbi u Republici Srbiji izuzetna čast, osvrnuvši se i na događaj u Nišu, predaju naoružanja ruske proizvodnje Vojsci Srbije, tenkova T-72 MS i oklopno izviđačkih-automobila BRDM-2MS.

Pripadnici naših oružanih snaga pokazali su visoku borbenu spremnost i demonstrirali sposobnost da u najkraćem roku uspostave neophodan nivo saradnje i rešavanja zajedničkih zadataka. Zajednička obuka naših armija nije usmerena ni protiv koga i predstavlјa još jednu potvrdu rusko-srpskog prijatelјstva, istakao je general armije Pankov i podsetio da je poslednjih godina bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i da postoji spremnost da se i dalјe razvija.

Naredbom ministra odbrane Ruske Federacije, za visoke lične rezultate u toku pripreme i realizacije zajedničke rusko-srpske vežbe, 15 pripadnika Vojske Srbije i 15 pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije odlikovano je Medalјom za učvršćivanje borbene saradnje.

Nagrađenima su medalјe uručili generali Pankov i Fomin, uz čestitke ministra Stefanovića i generala Mojsilovića.”

O proslavljenoj domaćoj 72. brigadi za specijalne operacije Vojske Srbije (neposredno potčinjenoj načelniku Generalštaba Vojske Srbije) teško je reći bilo šta a što svaki iole upućeniji čitalac već ne zna. Recimo da se u sastavu 72. brigade za specijalne operacije nalaze komanda, komandni bataljon, bataljon za specijalne operacije ”Grifoni”, bataljon za specijalne operacije ”Sokolovi”, logistička četa i vod vojne policije. 72. brigada za specijalne operacije je pravni sledbenik 72. specijalne brigade (osnovane 1992) koja je odlikovana Ordenom ratne zastave 16. juna 2000. godine. U okviru organizacijskih promena iz 2006. godine, delovi 72. specijalne brigade ušli su u sastav novoformirane Specijalne brigade. Rang brugade i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je formirana 72. brigada za specijalne operacije, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

Desantiranje tehnikom fast roup. Foto MO.

Zato će mo pokušati da damo nekoliko infomracija o partnerskoj strani, odnosno, o ”2. brigadi Specnaza” kako su je nazvali domaći službeni izvori. Kao prvo, učestvovalo je 200 pripadnika i 11 jedinica tehnike 2. posebne brigade specijalne namene (специального назначения, Спецназ) Zapadnog vojnog okruga (sedište u Sankt Peterburgu). Pun naziv jedinice je ”2. posebna, ordena Žukova, brigada specijalne namene Glavne uprave Generlštaba Oružanih snaga Ruske Federacije” (2-я отдельная ордена Жукова бригада специального назначения Главного управления Генерального штаба Вооружённых сил Российской Федерации ili, skraćeno, 2 обрСпН ГУ). No, kod nas se još uvek, verovatno iz navike, piše da se radi o 2. posebnoj brigadi Specnaza GRU. Naime, još 2010 godine je Glavna obaveštajna uprava (Главное разведывательное управление,ГРУ) promenila naziv u Glavna uprava Generalštaba (Главное управление Генерального штаба), pa pravilna, nova abrevijatura bi glasila samo GU.

Druga posebna brigada specijalne namene sastoji se od:
  • komande brigade (v/č – войсковая часть 64044, abrevijatura i broj koji otprilike odgovaraju našoj vojnoj pošti, vp) u Promežici, prigradskom rejonu Pskova (Промежицы – Псков),
  • škole mlađih specijala (bataljon za obuku podoficira jačine dve čete) u Promežici,
  • odreda specijalne radioveze (2 čete) u Pečori (grad u Republici Komi Ruske Federacije) i Promežici;
  • čete za materijalno-tehničku logisitku u Promežici;
  • 177. posebnog (kadrovskog) odreda SpNGU;
  • 70. posebnog odreda SpNGU (2 odred), v/č 75242 u Pečori,
  • 329. posebnog odreda SpNGU (1 odred), v/č 44917 u Promežici i,
  • 700. posebnog odreda SpNGU (3 odred), v/č 75143 u Pečori.

Drugi obrSpN GU formiran je na osnovu Direktive Generlštaba Oružanih snaga SSSR i komande Lenjingradskog vojnog okruga u Pskovu, u periodu od 17 septembra 1962 do 1 marta 1963 godine.

Vežba na na Orešcu kod Vršca. Foto MO.

Brigada ima bogata borbena iskustva. Učestvovala je u operacijama u Afganistanu 1985-1989 (177 ooSpN), Prvom čečenskom ratu 1994-1996 (Первая чеченская война, ili, zvanično, ”Operacije na uspostavljanu ustavnog poretka u Čečeniji”), Drugom Čečenskom ratu 1999-2009 (Вторая чеченская война, ili, zvanično, ”Antiterorističke operacije na teritoriji Severo-Kavkaskog regiona”) i u operacijama u Južnoj osetiji 2008 godine (poznatim i kao ”Oružani konflikt u Južnoj Ostetiji”, ”Petodnevni rat”, ”Avgustovski rat”, ”rat u Južnoj Osetiji”).

“Odgovor 2021” – združena taktičko-pokazna vežba sa bojevim gađanjem Vojske i MUP-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.