NaslovnaLov"Narodni mauzer" - M18 novi njemački karabin za sve prilike

“Narodni mauzer” – M18 novi njemački karabin za sve prilike

Njemački gigant “Mauzer” je prije nekoliko godina, na američkom sajmu “Shot Show“, predstavio potpuno novi univerzalni karabin M18 namijenjen do sada najširem spektru korisnika.

“Mauzer” je na tržište izbacio karabin višestruke namjene, koji će u ruke brojnih lovaca, ali i rekreativnih strijelaca, farmera, lovočuvara, avanturista, istraživača i ljubitelja prirode, kojima je potrebno jednostavno i praktično oružje za svaku priliku, donijeti beskompromisni kvalitet, preciznost, neprikosnovenu pouzdanost, bezbjednost i izdržljivost daleko skupljih modela iz udarnih serija M98, M03 i M12, ali po vrlo prihvatljivoj cijeni.

mauser-m18
Mauser M18

Naime, posjedovanje originalnog njemačkog lovnog karabina marke “Mauser Jadgwaffen GmbH” za mnoge lovce i strijelce zbog visoke cijene godinama je bilo pusta želja. Zahvaljujući novom oružju oznake M18 ta želja postala je stvarnost. Poput ostalih pušaka ovog uglednog brenda, M18 sa punim pravom nosi “Mauzerov” logo i plod je tradicije, iskustva i primjene vrhunskih tehnologija, ali i pažljivog osluškivanja zahtjeva svih korisnika. Ovo jednostavno oružje, asketskih linija, predstavlja povratak korijenima, odnosno vremenu u kojem sportsko-lovačke “mauzerke” nisu bile samo oružje privilegovanih. Za novu pušku izabrano je i novo prikladno ime – “narodna”.

Za vrijeme bivše SFRJ epitet pravog narodnog automobila imao je popularni “fićo” (“zastava 750”), proizvod kragujevačke fabrike “Zastava”. Mogli su ga sebi priuštiti skoro svi – posjedovala ga je svaka druga porodica, bio je “nacionalna klasa”, a predznak istinskog narodnog automobila nije mu mogao u potpunosti preuzeti ne samo “jugo 45”, već nijedan drugi model čuvene srpske fabrike. Naime, “fićo”, koji se odavno ne proizvodi, vrijedio je i pružao više nego što je koštao. Slično je i sa lovačkim karabinima proizvedenim u Zavodima “Crvena zastava”.

Nedavno smo detaljno predstavili istorijat i razvojni put najzastupljenijeg lovačkog karabina na našim prostorima, “zastava model 70” kroz zanimljivu priču o srpskoj tradiciji i neraskidivoj istorijskoj povezanosti kragujevačke fabrike sa njemačkim gigantom “Mauzer”. Tom prilikom je rečeno da je srpski narod kroz istoriju više puta izborio slobodu u pjesmama opjevanim puškama “mauzer”, a da su svi lovački “mauzeri” nastali na prvobitnoj vojničkoj osnovi. Ako uzmemo u obzir sve navedene činjenice i dodamo da se puške čuvenog sistema “mauzer M98” u Srbiji proizvode skoro cijeli vijek – s pravom se može zaključiti da karabin “Zastava model 70” predstavlja pravu narodnu pušku kod nas, tim prije jer se može nabaviti po niskoj cijeni.