NaslovnaOružjeNovo OružjeREVOLVER RUGER NEW MODEL BLACKHAWK 45 CONVERTIBLE

REVOLVER RUGER NEW MODEL BLACKHAWK 45 CONVERTIBLE

  Vreme revolvera nije vise tako sjajno kao sto je nekada bilo. Poluautomatski pistolji definitivno su preuzeli primat u svakom smislu. Cak i u Americi, koja je svakako kolevka revolvera, i gde je revolver do skoro bio neprikosnoveno rucno oruzje, pistolj je postao dominantan, pocev od upotrebe u organizacijama kao sto su vojska, policija, razne sluzbe obezbedjenja, kojima je oruzje `osnovno sredstvo` , tako i kod svih drugih koji rucno vatreno oruzje nose ili imaju iz razlicitih pobuda. Neko iz sportskih rekreativnih razloga, neko iz razloga ugrozenosti, a mnogi iz proste ljubavi prema ovom nesvakidasnjem `gadzetu`. U svakom slucaju, na trzistu oruzja  po prodajnoj statistici, pistolji vode u odnosu na revolvere u odnosu 80 prema 20 u procentima. Nazalost nas koji vise volimo revolver, to je fakat i ostaje da se pomirimo sa tim. Za  ljubitelje revolvera koji ostaju verni ‘kolutasima’, predstavljamo jedan americki klasik, Ruger New Model Blackhawk 45 Convertible.

RUGER NEW MODEL BLACKHAWK 45 CONVERTIBLE
DoD

U ovom slucaju izraz Convertible znaci da oruzje koristi obicno dva dobosa kako bi ispaljivao vise vrsta metaka koji koriste zrna istog precnika, ali su im caure razlicite, pa tako i lezista metka. U nasem konkretnom slucaju revolver je opremljen sa dva dobosa i  koristi municiju .45 Colt i 45 ACP, svaku u odgovarajucem dobosu. Metak .45 Colt neki nazivaju i .45 Long Colt, sto je uobicajeno u zemljama gde je ovaj metak mnogo vise u upotrebi nego kod nas. Metak .45 ACP (Automatic Colt Pistol) obelezava se jos kao .45 Automatic ili .45 Auto i kod nas je dobro poznat. Ukoliko ne nosi oznaku”Convertible”, Rugerov revolver ima samo jedan dobos i cena mu je nesto niza.

RUGER NEW MODEL BLACKHAWK 45 CONVERTIBLE
Grupa pogodaka sa municijom 45 Colt,+P, za ocekivanje, “otisla” je malo vislje. Dobra grupa, ali je pogodak u centar “flajer” – mala greska.

 Konvertibilnost je znacajna prednost, pogotovo kod nas gde se municija .45 Colt tesko nalazi, dok je metak .45 ACP dostupan u gotovo svim specijalizovanim prodavnicama. Dobosi se lako zamenjuju, prema potrebi, za svega nekoliko sekundi bez upotrebe alata.

Ruger inace proizvodi vise modela SA (Single Action) revolvera odnosno revolvera jednostrukog dejstva. Proizvodnja je pocela davne 1953. godine sa modelom Single Six u kalibru .22. I on je najcesce bio konvertibilan, odnosno iz jednog dobosa je pucao municiju .22 Long Rifle, a iz drugog dosta snazniju .22 Magnum. Dizajn revolvera Single Six bio je inspirisan legendarnim kaubojskim revolverom Colt Single Action Army. Razlog je bio velika popularnost western filmova pedesetih godina proslog veka, i velika potraznja kaubojskog oruzja od kojih je najznacajniji pomenuti Colt SAA. Tih godina firma Colt nije proizvodila ovaj svoj model smatrajuci da za njim nema vise potrebe, posto se proizvodio od 1873. do 1940. Ruger je dobro iskoristio ovu priliku i obzirom da je prodaja modela Single Six prevazisla sva ocekivanja, 1955. godine odlucio se da `izbaci` model veceg gabarita za snaznije metke centralnog opaljenja. Bio je to Ruger Blackhawk (Crni Soko) a pravio se u kalibru 357 Magnum. Ram ovog revolvera bio je naravno veci nego kod modela Single Six, a odprilike isti kao njegov uzor Colt SAA. Duzine cevi bile su od 45/8 , 5,5 i 7,5 inca. I ovi revolveri su postigli fantastican uspeh i u komercijalnom smislu. Paleta kalibara je prosirena na 30 M1 Carbine i 45 Colt. Sledece 1956. godine pojavio se legendarni metak .44 Magnum i Ruger je odmah reagovao napravivsi “sokola” u tom kalibru, a on je dobio naziv Super Blackhawk.

RUGER NEW MODEL BLACKHAWK 45 CONVERTIBLE
Grupa pogodaka municijom 45 ACP, FMJ, najpreciznija, odnosno najmanja grupa od 5 pogodaka. “Flajer”- pogodak u centar.

On je imao jos malo veci ram nego obican Blackhawk, kako bi izdrzao visoke pritiske koje metak 44 Magnum generise. Ruger tada odlucuje da  Blackhawke u svim kalibrima pravi na tom najvecem ramu. Ovako jak ram omogucio je Blackhawku da koristi znatno jacu municiju nego sto je serijska fabricka. O tome ce biti jos par reci u daljem tekstu. Vremenom, ova linija revolvera je dobila jos neke kalibre kao sto je  41 Magnum i 10 mm AUTO. Gde god je bilo moguce, Ruger je pravio konvertibilne modele, pocev od malog Single Six koji je imao dva dobosa za 22 LR. i 22 Magnum, zatim Blackhawk u kalibru 357 koji je imao i dobos za municiju 9 mm. Para. , Blackhawk u kalibru 10 mm Auto imao je dodatni dobos za stari metak 38-40, i naravno “nas” Blackhawk 45 sa dobosima za 45 Colt i 45 ACP. Osim uobicajenog bruniranog finisa, pravljeni su i potpuno od nerdjajuceg celika. U pocetku revolveri Single Six i Blackhawk koristili su mehanizam vrlo slican svom uzoru Coltu SAA, osim opruga koje su kod Colta lisnate, a kod Rugera spiralne i tako mnogo izdrzljivije i prakticno nelomljive. Osim toga udarna igla na Rugeru bila je postavljena u ramu, dok je kod Colta bila tradicionalno na udaracu. 1973.godine Ruger za svoje SA revolvere patentira novi mehanizam sa takozvanim transfer barom koji je omogucavao bezbedno nosenje revolvera sa svih 6 metaka. Takodje dodaje mehanizam za odbravljivanje dobosa povezan sa vratancima za punjenje. Kada se vratanca otvore, dobos se odbravljuje za punjenje i praznjenje. Ovako modifikovan dobija naziv New Model Blackhawk i zadrzava ga do danas. Colt SAA nije bezbedan da se nosi napunjen sa svih 6 metaka, nego sa 5, a da se udarac spusti na praznu komoru, a takav je i stari model Blackhawk. Za punjenje i praznjenje, kod Colta i starog Blackhawka se udarac povuce na drugi `zub` i tako odbravi dobos da bi se slobodno okretao. 

Ruger New Model Blackhawk, 45 Convertible, dobos u revolveru je za metak 45 Colt, dodatni dobos za municiju 45 ACP je hromiran naknadno da bi se vizuelno raspoznavali. Iznad cevi metak 45 Colt, levo, a 45 ACP desno.
Ruger New Model Blackhawk, 45 Convertible, dobos u revolveru je za metak 45 Colt, dodatni dobos za municiju 45 ACP je hromiran naknadno da bi se vizuelno raspoznavali. Iznad cevi metak 45 Colt, levo, a 45 ACP desno.

Razlika izmedju starog i novog Blackhawka je jedva uocljiva. Stari model imao je tri vidljiva zavrtnja koji su osovine obarace, zaustavljaca dobosa i udaraca, kao Colt SAA. Novi model Blackhawk ima samo dva i ustvari nisu zavrtnji, jer nemaju navoj, nego su bas blago konusne osovine. Prednji sluzi ikao osovina obarace i zaustavljaca dobosa, a drugi kao osovina udaraca-jednostavnije i bolje. 

Treba napomenuti da je Ruger uveo znacajne promene u proizvodnji oruzja, mesto skupog kovanog celika, koristio je mikroliveni , a izdrzljivost je bila identicna. Dobio je oruzje vrhunskog kvaliteta po znacajno nizoj ceni. I danas kao i na pocetku karijere Ruger je sinonim kvalitetnog, pouzdanog i izdrzljivog oruzja po vrlo pristupacnoj ceni. Rugerov SA revolver oko tri puta je jevtiniji od originalnog Colta SAA, a bar dvostruko je izdrzljiviji i pouzdaniji. 

Mali test sa Rugerom New Model Blackhawkom 45 obavljen je na strelistu “Partizana”,pucano je sa razdaljine od 25 metara, dvorucno, bez oslonca, gadjajuci u klasicnu pistoljsku metu. Nisanjeno je u podnozje crnog kruga, bez namere da se revolver upuca, vec da se vide grupe pogodaka sa razlicitom municijom. Pucano je u serijama od po pet metaka od svake vrste koja je bila na raspolaganju. Mete su fotografisane i prilozene uz kratak opis. 

Levo 45 Colt, standardno punjenje sa zrnom RNFP i 45 ACP takodje standardno punjenje sa zrnom FMJ, RN.
Levo 45 Colt, standardno punjenje sa zrnom RNFP i 45 ACP takodje standardno punjenje sa zrnom FMJ, RN.

Par reci o municiji 45 Colt ili 45 Long Colt: metak je nastao jos 1873. godine i sa revolverom Colt Single Action Army  bili su nekoliko godina u zvanicnoj upotrebi americke armije. Metak je bio punjen crnim barutom, jer bezdimni jos nije postojao. Zrno je bilo od legiranog olova, mase 255 grejna (16.5 grama) tipa RNFP (Round Nose Flat Point), sto bi odprilike znacilo zaobljeno i zaravnjenog vrha. Pocetna brzina je bila oko 900 fita u sekundi-oko 275 metara u sekundi. Bio je najjaci metak svog vremena i tako ostao sve do 1935. godine, kada ga je prevazisao 357 Magnum, a kasnije i mnogi drugi. Ipak, 45 Colt je ostao americka ikona i municija se neprekidno proizvodila od nastanka do danas i to od vise proizvodjaca svetskog renomea. Tokom vremena, naravno, i metak 45 Colt se modernizovao, koristi i punjenja sa bezdimnim barutom i zrna u bezbroj varijanti u smislu oblika i materijala od koga su napravljena – SWC, HP, FP, kosuljicna, polukosuljicna i mase, od 160 do 350 grejna. Gabariti caure 45 Colt dozvoljavaju mnogo jaca punjenja nego sto je ovaj metak imao u proslosti. Koristeci ovu mogucnost, neki proizvodjaci municije prave 45 Colt +P,(povecani pritisak). To su uglavnom manje americke firme, nama obicno  nepoznate; Buffalo Bore, Cor Bon, Underwood i jos neke.

Municija 45 ACP Prvog Partizana koriscena u testu, levo olovno zrno, desno zrno pune kosuljice, FMJ (Full Metal Jacket) Oba zrna zaobljenog vrha, tzv. Round Nose. Obe laboracije vrlo precizne iz Blachawk-a.
Municija 45 ACP Prvog Partizana koriscena u testu, levo olovno zrno, desno zrno pune kosuljice, FMJ (Full Metal Jacket) Oba zrna zaobljenog vrha, tzv. Round Nose. Obe laboracije vrlo precizne iz Blachawk-a.

Ovakav metak izuzetne snage, namenjen je prvenstveno lovu visoke divljaci, jer Amerikanci vole i praktikuju lov “kratkim cevima”. Zbog velikog pritiska na kojima ovakva municija operise, bilo bi vrlo opasno koristiti je u klasicnim i starim revolverima 45 Colt. To proizvodjaci municije +P (povecani pritisak) naglasavaju natpisima na kutijama, obicno navodeci i u kojim modelima sme da se koristi, a u kojima ne. Za metak 45 +P obicno su pogodni i preporucljivi  Ruger, Thompson Contender , Casull, Colt Anakonda. Svi ostali Coltovi, DA i SAA nisu dovoljno jaki da izdrze municiju 45 Colt +P, a takodje ni revolveri Smith & Wesson u kalibru 45 Colt. Imao sam srece da probam izmedju ostalog i pet +P metaka, sa zrnom od 300 grejna (19,44 grama) sa pocetnom brzinom 1300 fps – skoro 400 m/sec. Ovaj metak prevazilazi po energiji mnoge laboracije metka 44 Magnum !!! 

Blackhawk je zamisljen kao sportsko rekreativni revolver  i kao takav je izvanredan, jednostavan, robustan, trajan, pouzdan, vrhunski precizan, dobro podnosi razne vrste municije, zbog velikih gabarita nepogodan je za svakodnevno nosenje, ali to mu i nije svrha.

U testu su koriscene po dve razlicite laboracije za svaki dobos. Od municije 45 ACP obe laboracije su bile “Prvog partizana”, prva sa zrnom pune kosuljice, a druga sa olovnim zrnom, koje se inace redje nalazi. Inace, metak 45 ACP je nesto slabiji od metka 45 Colt, pa je pucanje iz Rugera sa njim pravo zadovoljstvo, nema jakog trzaja i lako se kontrolise. Obe laboracije su pokazale odlicnu preciznost iz testiranog Blackhawka.

Razlika u zavrtnjima-osovinama izmedju starog i novog modela
Razlika u zavrtnjima-osovinama izmedju starog i novog modela

Od municije 45 Colt probano je klasicno punjenje koje se nije mnogo promenilo od nastanka ovog metka davne 1873. godine, sa olovnim zrnom mase 16,5 grama (255 grejna) tipa RNFP-Round Nose Flat Point, odnosno, oblo zaravnjenog vrha. Proizvodjac je Juznoafricki “PMC”. I ovaj metak je vrlo konforan za pucanje iz masivnog Blackhawka. Druga laboracija je bila +P sa zrnom od tvrdog legiranog olova, tipa Semiwadcutter, mase 19,44 grama-300 grejna. Kod ove municije potrebna je vrhunska koncentracija i po mogucstvu streljacke rukavice. Moram da priznam da je zglob srednjeg prsta bio dobro izudaran branikom obarace prilikom opaljenja, ali je zadovoljstvo zbog dobrih grupa nemerljivo. Zakljucak: Odlican revolver i municja i ovaj mali test smatramo uspesnim.

3 KOMENTARA

  1. Odlican tekst,svaka cast,ako nekoga zanima imam da prodam super black hawk u kalibru 44mag. Pravljen u cast 200 godina od zavrsetka americkog rata sa natpisom na cevi “made in 200th year of american liberty,legalan sa dozvolom,odlocan

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave