Kako je Beograd proslavio Lili Marlen

Nemački osamnaestogodišnji učitelj Hans Lajp (Hans Leip, 1893-1983) je 1915. godine regrutovan i, nakon obuke u Gardijskom fisiliskom puku (Garde-Füsilier-Regiment), tokom stražarske smene ispred berlinske Mejkefer kasarne (Maikäferkaserne), u noći između  3. i 4. aprila 1915, napisao je prvi stih pesme “Devojka pod fenjerom”. Druge dve strofe dopisao je kasnije i stihove nazvao ”Pesma mladog stražara” (Lied eines jungen Wachpostens). Pesmu je 1937. godine publikovao hamburški izdavač Maks Venger (Max Christian Wegner, 1893-1965)  u zbirci ”Male lučke orgulje” (Die kleine Hafenorgel).

Hans Leip
Hans Leip 1915

Pesma bi verovatno pala u zaborav da nemački pevač Jan Berens (Jan Behrens, 1895-1965), koji je preko ”Radiostanice Rajha” (Reichs-Rundfunk-Gesellschaft) povremeno pravio muzičke emisije za mornare sa kompozicijama u duhu ”šanti”, u jednom trenutku nije ostao bez inspiracije. No, slučajno se dokopao Lajpove zbirčice i zamolio poznatog kompozitora Norberta Šulcea (Norbert Arnold Wilhelm Richard Schultze, 1911-2002) da komponuje muziku na reči  ”Pesme mladog stražara”.

U to vreme već je postojala slična, elegična melodija, sa istim tekstom, koju je 1937. komponovao Rudolf Cink (Rudolf Zink, 1910-1983) a u svoj program je uvrstila pevačica u minhenskom kabareu ”Simpl”, Lizelote Vilke ( Liese-Lotte Wilke, kršteno ime Helene Berta Bunnenberg, 1905-1972) – poznatija pod umetničkim imenom ”Lale Andersen” (Lale Andersen). Šulce je svoju varijantu, sa marševskim ritmom i muškim horom u pozadini, takođe ponudio Andersonovoj. Iako, navodno, nikada nije potpuno prihvatila ovu veziju, Lale Andersen je pristala na ponudu.

LogoOružjeonline

oruzjeonline.com je vaš najbolji resurs za vesti, kritike i priče o oružju, istoriji, analitici i svim srodnim temama iz oblasti naoružanja.

© oruzjeonline.com | Sva prava zadržana