Sanduk oružja sastoji se iz dva dijela: donjeg sklopa (uslovno rečeno baskule na kojoj se nalazi “VestliRičards” poluga) sa mehanizmom za okidanje i gornjeg sklopa, u kojem je smješten zatvarač.

Gornji sklop je pokretan, sa donjim je povezan šarkom i prelama se (rotira) angažovanjem poluge. Na zadnjem dijelu gornjeg sklopa sanduka locirani su ključevi za bravljenje. Oružje bravi sa tri ključa na tri mjesta (ima gornju centralnu bravu i dvije bočne): Srednji ključ ima ispust sa zarezom koji ulazi u odgovarajući centralni žlijeb na donjem nepokretnom dijelu sanduka a tu su i dva bočna simetrična ispusta, sa prorezom pri dnu. Prilikom zatvaranja puške i ova dva bočna ispusta ulaze u odgovarajuće otvore u donjem sklopu sanduka sanduku (baskuli) i obostrano se brave pomičnim klinom.

Zatvarač se kreće po šinama unutar gornjeg (pomičnog) sklopa sanduka. Ovdje ne postoji vanjska (vidljiva) ručica zatvarača. Pušku ćemo radi punjenja otvoriti polugom, napuniti patronama postavljajući ih u tubularni magacin smješten u kundaku. Zatim, jednu patronu postavljamo direktno u cijev. Da bismo to obavili potrebno je zatvarač povući unazad a za tu svrhu predviđena je preklopna ručica zatvarača, koja je smještena sa njegove donje strane i vidljiva je tek kada se puška otvori. Angažovanjem ove ručice zatvarač guramo u prednji položaj. Zatim ručno zapinjemo udarač pritiskom na narezanu površinu. Udarač je smješten sa lijeve unutrašnje strane donjeg sklopa sanduka a udarna igla prolazi koso kroz zatvarač. Sada je puška napunjena i pošto je zatvorimo i zabravimo spremna je za gađanje.

Cosmi sačmarica

Sačmarice “Kozmi” mogu da se rasklope radi transporta na nekoliko osnovnih elemenata. Drveni potkundak odvaja se pomoću utvrđivača na koji je montirana pređica za remen. Nakon toga, odvajaju se cijev, gornji dio sanduka i baskula to jest donji dio sanduka sa kundakom. Puška se naravno isporučuje u luksuznom, kožom presvučenom koferu a predviđene su i posebne kožne futrole. 

Firma je nedavno uvela i poluautomatski karabin na istom principu nazvan Cosmi Rigato. Na prvi pogled, karabin se razlikuje od sačmarice samo po debljini cijevi. Međutim, karabin je ograničen u pogledu izbora kalibara i izrađuje se samo u dva: 4570 Gov. i 444 Marlin (ova municija ne pravi probleme u tubularnim magacinima zbog zatupastog vrha zrna koji neće aktivirati inicijalnu kapislu jer su meci, razumije se, smješteni jedan iza drugog).

Cosmi
Cosmi
Zaključak

Poluautomatska sačmarica “Kozmi” slavu najbolje na svijetu je stekla zahvaljujući elegantnoj liniji, inventivnim tehničkim rješenjima uz beskompromisni kvalitet izrade i pouzdanost. “Kozmi” je do perfekcije doveden spoj estetike i funkcionalnosti koji omogućava instinktivno nišanjenje uz odličnu kontrolu trzaja. Svi primjerci izrađeni su da traju generacijama. Zato i ne čudi što je ova sačmarica postala prestižna, zasebna klasa i obavezan dio kolekcije bogatih i slavnih: industrijalaca, generala, sportista, glumaca i prije svih  državnika. Zna se da je Josip Broz Tito u kolekciji imao dvije, a Benito Musolini ko zna koliko…

Najnovije objave