NaslovnaOružjeNovo OružjeDOMAĆI REVOLVERI: King Kraguj, Kobac, ALF, R446

DOMAĆI REVOLVERI: King Kraguj, Kobac, ALF, R446

Revolver R44 .44 Remington Magnum King Kraguj

Prilagođavajući se savremenim trendovima na komercijalnom međunarodnom tržištu, u Zastavi je razvoj revolvera za izuzetno jaku, .44 Magnum municiju, počeo 1994; iste godine izrađena je i prototipska partija od 5 revolvera, nulta serija – 30. aprila 1995, a serijska proizvodnja počela je 1996. godine. Oružje, čiji je autor bio dipl. inž. Zoran Šušić, zasnovano je na srednjem ramu preuzetom sa M83 a odlikovalo se jedinstvenim presovanim (preklop) spojem cevi i rama i integralnim kompenzatorom na ustima cevi. Monolitna cev dužine 127 mm (5”) imala je donju i gornju šinu. Doboš se, kao i kod M83, okretao suprotno od smera kazaljke na satu, a, zbog gabarita municije, primao je samo 5 metaka. Ukupno je proizvedeno 600 revolvera King Kraguj.

Revolver R44 .44 Magnum King Kraguj

Dužina cevi bila je 127 mm (5”), ukupna dužina – 258 mm, visina – 143 mm, debljina – 39 mm a masa praznog oružja iznosila je 1.080 grama.

Darovani revolver R44 .44 Magnum King Krag uj, sa potpisom konstruktora Zorana Šušića

Revolver R22/32 Kobac .22 lr, .22 WM RF i .32 S&W

Kako bi se zaokružila gama revolvera, Zastavin konstruktorski tim koji su činili Rade Gromović i Marija Vulović na čelu sa Zoranom Šušićem, 1993. godine je razvio i malokalibarsko oružje prilagođeno municiji sa slabijim impulsom: .22 lr (Long Rifle), .22 WM RF (Winchester Magnum Rimfire) i .32 S&W (Smith & Wesson). Novi, damski revolver pod nazivom Kobac, konstruisan je, za razliku od M83 i R44, na sasvim novom principu: konstrukcija se bazirala na koncepciji Colt, sa malim (J, small) ramom, presovanim spojem cevi i rama, poklopcem mehanizma sa leve strane, okretanjem doboša kapaciteta 6 metaka u smeru kazaljke na satu i bravljenjem iz rukohvata, prema zvezdi izvlakača čahura u dobošu. U prvobitnoj varijanti, zvezda je, prema Koltovoj koncepciji, imala specifičan oblik zuba izvlakača.

Osim toga, konstruktori su projekat radili za velikoserijsku proizvodnju, sa uskim tolerancijama i predviđenim minimumom ručnog rada u montaži (pasovanje). Prototipska partija i nulta serija (20 komada) izrađena je 1994. godine. Nakon nulte serije, proizvedeno je još 70 revolvera. No, oružje je bilo pušteno u takozvanu maloserijsku proizvodnju, pre obezbeđenja svih tehnologijom predviđenih alata, tako da je montaža vršena u improvizovanim uslovima. Ovo je diktiralo rekonstrukciju oružja kako bi se prilagodilo postojećim fabričkim mogućnostima: primenjene su šire tolerancije i planirano više ručnog rada u montaži. Na revolveru je vraćen profil zuba izvlakača sa M83, koji je omogućavao pasovanje a lisnata opruga osigurača, podložna lomovima, zamenjena je spiralnom. R22/32 je izrađivan sa cevima dužine 57 (2 ¼”) i 76 mm (3”). Masa praznog revolvera kretala se od 440 do 470 g, dužina – 189 mm, visina – 107 mm a debljina – 30 milimetara.

Revolver R22-32 Kobac .22 lr

Revolver R357 ALF (Alluminium frame)

Nakon iskustava sa Modelom 1983, kragujevačka fabrika je preduzela novi korak u razvoju revolvera za municiju .357 Magnum. Rezultat je predstavljala konstrukcija dipl inž Nenada Miloradovića, R357 ALF (Aluminium frame). U suštini, ovo je bio pokušaj da se napravi koncepcijski revolucionaran skok koji bi omogućio prodor na svetsko tržište inače bogato ponudom revolvera najrenomiranijih proizvođača. Polazna ideja je bila da se konstruiše oružje kapaciteta 6 metaka sa malim vremenskim razmakom između dva opaljenja, koje bi istovremeno bilo lako i pogodno za nošenje. U cilju smanjenja ukupne mase, konstruktor se opredelio za izradu rama, poklopca i navlake cevi od aluminijumske legure (na šta ukazuje i naziv ALF), sa granicom kidanja od 550 Mpa, što je kod ovako jake municije bio prvi slučaj u svetu. U cilju bezbednosti, na kritičnim mestima (mesto oslanjanja čahure pri opaljenju, ležište zadnje utvrdne osovine na ramu) ugrađene su čelične čahure. Na oružju je primenjen dvodelni srednji ram (K) sa poklopcem mehanizma sa desne strane. No, u poređenju sa Smith & Wesson Mod. 586 sa cevi od 6” koji ima ram od ugljeničnog čelika, ram na domaćoj konstrukciji je bio za 2 mm širi, imao je 2 mm deblju gornju šinu i oko 1,5 mm deblji kritični presek na mestu spoja sa cevi. Na ispitivanjima (opitne cevi i, kasnije, funkcionalnog modela), prilikom kojih je ispaljeno preko 300 tormentačnih i standardnih metaka .357 Magnum različitih proizvođača, aluminijumska konstrukcija se odlično pokazala.

Revolver R357 ALF – Alluminium frame .357 Magnum

U cilju smanjenja trzanja revolvera u vertikalnoj ravni (nagore i unazad), konstruktor se opredelio za cilindričnu cev sa spoljnom navlakom, što je dozvoljavalo ugradnju aktivno-reaktivne kočnice i kompenzatora (smanjenje trzanja i do 40%). Pri tome, zadržana je podcevna šina pune dužine (takođe zbog kompenzacije trzanja) kao i gornja ventilaciona šina. Mehanizam za okidanje je bio preuzet sa rekonstruisanog domaćeg revolvera M83/93 ali je lisnata opruga osigurača zamenjena spiralnom. Na dobošu je primenjen sistem bravljenja preuzet sa linije Ruger GP100 .357 Magnum, što je povećalo preciznost i sprečilo mogućnost prevrtanja zrna. Zadnja osovina za bravljenje iz doboša, naime, ulazila je u ram a prednja brava je bila smeštena u nosaču doboša, držeći isti fiksiran za ram neposredno uz mesto prelaza doboš-cev. Tako je radijalna komponenta sile ekscentričnog urezivanja zrna u kanal cevi delovala neposredno uz oslonac prednje brave. Sigurnosni mehanizam je bio vezan za obaraču; povlačenjem iste, osigurač se kretao nagore, dolazio pod udarač i prenosio silu udarača na inercionu udarnu iglu, ugrađenu u ramu.

Osnovna verzija R357 ALF 357. Mag. imala je cev dužine 100 mm (4”), ukupno je bila duga 225 mm, sa masom od 850 grama. Sila okidanja kod SA akcije kretala se od 1,5 do 2 daN a kod DA – 4,4 do 5,5 Dekanjutna. Revolver R357 ALF 357 Mag. ima cev dužine 100 mm (4”), ukupno je dug 241 mm, sa masom od 860 grama. Visina revolvera je 144 mm a debljina 39 milimetara. Sila okidanja kod SA akcije svedena je na 0,7 daN, kod DA – na 4,3 daN, a oružje je opremeljeno zatvorenim gumenim (Combat) koricama.

Revolver R446 .44 Magnum

Nakon što je ustanovljeno da Zastavin revolver R44 King Kraguj, sa srednjim ramom, kapacitetom doboša od samo pet metaka i velikim trzanjem, nije najsrećnije rešenje za komercijalno tržište, odlučeno je da se oko iste, .44 Magnum municije, projektuje novo oružje. Glavni konstruktor, dipl. inž. Nenad Miloradović, kao polaznu osnovu je usvojio veliki (N, large) ram, koji je svakako više odgovarao ovako jakom metku, cev dužine 152 mm (6”) i doboš kapaciteta šest metaka. Pri tome, kao materijal za sve delove oružja usvojen je čelik.

Revolver R446 .44 Magnum

U ostalim elementima, konstruktor je u potpunosti zadržao svoju raniju koncepciju, primenjenu na revolveru R357 ALF. Nakon prvih ispitivanja, a u cilju smanjenja odskoka i povećanja komfora pucanja, predloženo je da se i na R446 ugradi kompenzator. Revolver R446 ukupno je dug 285 mm, visine je 150 mm, mase 1.480 g, sila okidanja je 4,3 daN kod DA, a 1,2 daN kod jednostruke akcije. Opremljen je zatvorenim gumenim Combat koricama koje doprinose udobnosti tokom dejstva.

4 KOMENTARA

  1. Došao sam u posed Zastavinog revolvera R-22 u kalibru 22lr. Serijski broj je 10002. Može li mi neko reći kojoj seriji pripada i koliko je uopšte ovih revolvera proizvedeno u svim varijantama)?

    • Kojoj seriji pripada zavisi od kalibra i oblika zvezde izbacača. Nije poznato koliko su ukupno proizveli ove modele revolvera ali serija je svakako ograničena pošto konstrukcija nije bila najuspešnija.

      3
      1
      • Hvala na brzom odgovoru. Kupio sam ga isključivo u kolekcionarske svrhe, zbog male serije i zato što je to pokušaj naše fabrike oružja ( pa makar i neuspešan ) da napravi revolver u popularnom kalibru 22lr. Pretpostavljam da je serija kojoj pripada moj revolver numerisana počevši od broja 10.000, jer nije ih toliko napravljeno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave