NaslovnaOružjeStaro OružjeObicno Nepoznati Revolveri - Charter Arms Bulldog

Obicno Nepoznati Revolveri – Charter Arms Bulldog

Charter Arms Bulldog  Cal. 44 S&W  Special

Predstavljamo kod nas manje poznat revolver Charter Arms Bulldog, cal. 44 Special, proizvod ne bas anonimne americke firme Charter Arms. Ovaj proizvodjac orijentisao se mahom na klasicne revolvere dvostruke akcije, ali manjih gabarita, kako bi bili pogodni za svakodnevno nosenje. Najcesce su sa duzinama cevi dva do tri inca i sa fiksnim nisanima. Kalibri su svi iole popularni: 22 long rifle, 22 Magnum, 32 S&W Long, 38 Special, 357 Magnum,  44 Special. Revolveri manjih kalibara su  kapaciteta 6 metaka, a vecih 5 metaka.

Charter Arms 

Firmu Charter Arms je osnovao 1964. godine dizajner oruzja Douglas Mc Clenahan, koji je imao znacajno iskustvo, jer je predhodno radio za Colt i Ruger. Uveo je znacajni novitet da ram revolvera bude bez plocice sa strane koja se skida radi servisiranja ili popravke. Samim tim, ram je bio jaci i mogao da izdrzi vece pritiske. Takodje je smanjio broj pokretnih delova na minimum, a da pritom nije ugrozio bezbednost revolvera. Dobra strana je bila i umerena cena, ali nazalost, pocetkom devedesetih godina dvadesetog veka firma je bankrotirala.Novi vlasnici nastavili su sa radom, ne menjajuci nazive revolvera. Paleta modela je bila znacajna, pored pomenutih Undercover i Bulldog, bili su tu Undercoverette, Pathfinder…

Prvenac Charter Armsa, Undercover, cal. 38 Special, kapacitet 5 metaka. Podseca na Smith & Wesson, M 36, ali je konstrukcija znacajno drugacija. 
Prvenac Charter Armsa, Undercover, cal. 38 Special, kapacitet 5 metaka. Podseca na Smith & Wesson, M 36, ali je konstrukcija znacajno drugacija. 

Nekoliko godina kasnije, ponovo je promenjena vlasnicka struktura firme, i opet je zadrzan naziv Charter Arms. Do danasnjeg dana dodavana su razlicita usavrsavanja a i kozmeticke promene.  Cev je dobila zastitu ekstraktora i osovine dobosa, zatim busenje cevi sa 8 polja i 8 zljebova radi bolje preciznosti. Zatim modeli za levoruke, sa dugmetom za oslobadjnje dobosa sa desne strane rama, varijante od nerdjajuceg celika, modeli hammerles i DAO (Double Action Oly). Takodje je novitet bio Charter Arms Pitbull, koji se pojavio 2011. a koristio je tipicne  pistoljske metke 9 mm Para, 40 S&W i 45 ACP i to bez “klipsova”. Ovo je postignuto dodavanjem jos jedne opruge na osovinu za ejektiranje caura kako bi uspesnije izbacivala bezobodne pistoljske caure. Poslednji novitet je bio 2018. a sastojao se u prosirivanju palete kalibara. Model Mag Pug dobio je vrlo zestok kalibar 41 Magnum, a Bulldog kalibar 45 Colt i oznaku Bulldog XL.  

Bulldog, cal. 44 S&W Special

Jedan od “hitova” Charter Armsa je svakako revolver model Bulldog, cal. 44 S&W Special, koji je i junak nase price i kratkog testa. Buldog je nastao pocetkom sedamdesetih godina dvadesetog veka i postao vrlo popularan u narednih desetak godina. Amerikancima se dopala koncepcija malog revolvera, a mocnog kalibra. Proizvedeno je preko 500.000 komada. Nasi strelci i ljubitelji oruzja nisu bas familijarizovani sa kalibrom 44 S&W Specijal, iz prostog razloga sto je municija uglavnom nedostupna, a i revolveri na ovaj metak nisu bas svakodnevni kod nas.  .44 Specijal je tipican americki metak sa dobrom reputacijom. Nastao je pocetkom dvadesetog veka, i u pocetku bio punjen crnim barutom, mada se bezdimni barut u to vreme vec bio nametnuo kao superiorniji. Kasnije je, naravno, kao i mnogi drugi kalibri “presao” na bezdimni barut. 

44 Specijal bio je zamisljen da zameni popularni 44 Russian, koji je tada vec bio veteran iz 1870. godine. 44 Specijal uveden je 1907. zajedno sa tada novim revolverom Smith & Wesson, New Century, Tripple Lock, koji mnogi eksperti smatraju najboljim revolverom ikada. Bio je to veliki sluzbeni revolver i savrseno je odgovarao za veliki kalibar kao sto je 44 Special. Naravno, ostali proizvodjaci revolvera su sledili primer i 44 Specijal se ubrzo ucvrstio kao jedan od najpopularnijih velikih kalibara. Medjutim, metak 44 Specijal ne spada u razantne kalibre, a vremena koja su dolazila sve vise su tezila magnum municiji.  Daljim usavrsavanjem municije, 1956. godine nastao je i metak 44 Magnum, pa je Specijal malo pao u zasenak, ali i dalje u Americi uziva prilicnu popularnost. Pun naziv metka je ustvari .44 S&W Special, a proizvode ga svi znacajni proizvodjaci municije u SAD. 

Nas test

  “Nas” Bulldog je prve generacije, vec pomalo retro izgleda, kapaciteta uobicajenih 5 metaka, duzine cevi 3 inca, sistemom okidanja jednostruke i dvostruke akcije (SA-DA) i opaljenjem preko “transfer bara”, sto ga cini bezbednim za nosenje napunjenim sa svih 5 metaka. Male je mase, nesto manje od 600 grama. Nisani su jasno vidljivi, okidanje sasvim solidno, sto je omogucilo dobre grupe pogodaka sa odstojanja od 20 metara, pucano jednostrukom akcijom, sa obe ruke, bez oslonca u klasicnu pistoljsku metu. Okidanje dvostrukom akcijom je vrlo prihvatljivo, ali ja nemam obicaj da testiram oruzje na taj nacin. Predhodni vlasnik zamenio je originalnu drsku nekom vrstom “target” drske, koja je komforna i odlicna za precizno pucanje, ali malo dodaje na gabarite oruzja. U testu je koriscena Remington municija i to tri laboracije po pet metaka u seriji.

Municija 44 Special koriscena u testu: s leva udesno: zaobljeno olovno zrno 246 grejna RN (15,9 grama), olovno zrno tipa SWC-Semiwadcutter, takodje 15,9 grama i olovno zrno tipa RNFP-Round Nose Flat Point, mase 13 grama-200 grejna 

U nastavku fotografije grupa pogodaka

Grupa pogodaka sa zrnom 246 RN-Round Nose, dobra visina, ali malo levo

Grupa pogodaka sa zrnom 245 SWC-Semiwadcutter, takodje malo levo, ali i nesto vislje, ocigledno da je malo pojacano punjenje

Grupa pogodaka sa laksim zrnom 200 RNFP, takodje malo levo, ali ocekivano i nesto nize. Lakse zrno, manji odskog i niza grupa.

Iako ne spada u magnum municiju, 44 Special ipak “odskoci” kada se puca iz revolvera male mase kao sto je Bulldog.

Charter Arms Bulldog .44 poslednje generacije, osovina dobosa je zasticena kao kod vecine modernih revolvera ,od nerdjajuceg celika i popularnom drskom od neoprenske gume.

Malo redja varijanta Charter Arms Bulldog .44 Spl. sa zadnjim mikrometarskim nisanom i cevi dugom 6 inca. Takodje od  nerdjajuceg celika.

U svakom slucaju, vrlo zadovoljavajuce grupe pogodaka sa oruzjem koje je namenjeno za znatno kraca odstojanja. 

Ovom prilikom zahvaljujemo se SK Strelac iz Svilajnca na ustupljenom revolveru za ovaj test. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave