NaslovnaOružjeStaro OružjeBritanski revolver Webley & Scott MK IV Cal. 380 British Service

Britanski revolver Webley & Scott MK IV Cal. 380 British Service

Ovo je kratak prikaz i test revolvera Webley & Scott Mk IV u kalibru 380 British, nastao izmedju dva velika rata, a bio je britanski  sluzbeni revolver u Drugom svetskom ratu. Takodje je bio prisutan sirom sveta koji je bio pod britanskim uticajem: Australija, Kanada i neke azijske i africke drzave. Iako je 1963. zamenjeni kao sluzbeni Browningom, HP 35,  Model Webley & Scott Mk IV se proizvodio cak do 1978. i napravljeno je oko pola miliona komada.  Verovatno je jos u zvanicnoj upotrebi negde po svetu,  jer se municija konstantno proizvodi, od strane mnogih svetski znacajnih proizvodjaca municije, sto znaci da ima i potraznje. Webley & Scott Mk IV u kalibru .380 nastao je 1932. zbog potrebe za laksim i spretnijim revolverom za vojne potrebe. Njegov predhodnik iz Prvog rata Webley Mk VI u kalibru .455 bio je glomazniji, tezi i komplikovaniji za obuku prosecnog vojnika.

Webley MK VI u kalibru .455 bio je sluzbeni u 1. Svetskom ratu i posluzio kao uzor za svog naslednika Webley & Scott MK IV u kalibru .380

 Model Mk IV je zadrzao dosta od svog predhodnika, prelamajuci ram i simultano praznjenje, ali je umanjen i olaksan.  Sistem okidanja je bio isti, jednostruke i dvostruke akcije (Double Action). Ovde su konzervativni Britanci malo kasnili sa modernizacijom, jer se vecina vodecih proizvodjaca revolvera jos krajem 19. veka odlucila za sistem sa izbacivanjem dobosa sa strane,(swing out cylinder) koji se pokazao najboljim i zadrzao do danas kao etalon. Uprkos tome, revolver Mk IV je spretan, lak za rukovanje i vrlo dopadljiv. Dobro je odradio svoju sluzbu i otisao u zasluzenu penziju. Kolekcionari ga vole i rado sakupljaju. Za one ljubitelje koji zive u drzavama koje  imaju restriktivne propise o oruzju, a da bi zadovoljile ljubitelje Weblija, proizvode se verne replike, bilo kao ukrasne, ili sa neletalnom municijom (dijabole, plasticne kuglice i slicno) za koje nije potrebno odobrenje nadleznih.   

British Bulldog vrlo uspesan Webley dzepni model, ali i u velikim kalibrima.380, .44 i .45

    Webley & Scott je stara britanska oruzarska kuca pocela sa radom jos sredinom 19. veka proizvodnjom perkusionog oruzja (bez sjedinjenog metka). U pocetku se zvala Webley & Son, a par decenija kasnije se udruzila sa Scottom i postala Webley & Scott. U proizvodnji revolvera imaju bas dugu i bogatu tradiciju. Poceli su sa proizvodnjom perkusionih revolvera, ali su ubrzo nakon nastanka sjedinjenog metka (oko 1850. g.) prihvatili modernizaciju i proizvodili revolvere svojih konstrukcija, a takodje i licenciranih, na sjedinjeni metak. Osim revolvera koji su imali “vojnu” karijeru i koji su najpoznatiji, Webley  je proizvodio i revolvere malih gabarita, RIC – Royal Irish Constabulary – Kraljevska Irska Zandarmerija i British Bulldog. Pravi dzepni revolveri, u malim, ali i u vrlo mocnim kalibrima, .44 i .45. Bili su takodje svetski popularni, pa tako i kod nas.

Webley RIC revolver usvojen od Irske Zandarmerije, Royal Irish Constabulary, vrlo popularan i dosta kopiran. Ima ga dosta i na nasim prostorima.Pravio se sa raznim duzinama cevi i kalibrima do .50!

 Vrlo im je bio zapazen i model Webly Fosbery, verovatno jedini revolver koji puca poluautomatski. Konacno, nas “junak” Webley & Scott Mk IV, Cal.380, kapaciteta 6 metaka, prelamajuceg rama – Top Break, sistemom okidanja DA (dvostruka i jednostruka akcija), fiksnih nisana, bakelitne drske.  

Treba pomenuti da je Webley MK IV, usao u sluzbenu upotrebu kao “rezerva”, naime na tenderu ga je pobedio Enfield Mk 2, takodje u kalibru .380 .

Webley Fosbery Automatic Revolver u kalibru .455, puca ustvari poluautomatski, prilikom opaljenja, gornji postroj, iznad rama drske,trzne unazad, kao zatvarac na pistolju, okrene dobos za sledeci metak i napne udarac. Proizvodio se i u kalibru 38 ACP kapaciteta 8 metaka. Ne vidja se bas na nasim prostorima.

 Enfield revolver je zvanicno usvojen kao sluzbeni, iako je bio kopija Webley & Scotta. Webley je tuzio Enfield za “ukradeni” patent, ali nije dobio odgovarajuce obestecenje. Ipak, usled nedostatka revolvera i Webley je usao u vojnu sluzbu, a takodje i uvezeni americki revolver Smith & Wesson Victory, naravno, u kalibru .380

  Enfield No 2 Mk 1 bio je pred Drugi svetski rat redizajniran, navodno za potrebe tenkista i postao je revolver iskljucivo dvostruke akcije DAO (Double Action Only). Udarac je “odsecen” tako da ne moze da se palcem napne za pucanje jednostrukim dejstvom. Mnogi ovo nisu smatrali najsrecnijim resenjem, ali je revolver ipak prihvacen kao takav i dobio oznaku Enfield No 2 Mk 1* . 

Webley & Scott Mk IV, cal. 380 koji je koriscen u testu, savrseno ocuvan primerak, i spolja i iznutra. Dobro se pokazao sa razdaljine od 15 m. 

1942. godine revolver je jos pojednostavljen za ratnu proizvodnju i dobio jos jedan asteriks u oznaci – Enfield No 2 Mk 1**. Medjutim, imao je nedostatke i proizvodnja je ubrzo prekinuta. Medjutim, u ratnim uslovima vecina vojnika se ipak opredeljavala, kad god je to bilo moguce, za revolvere Webley i S&W Victory. Ipak je i njima bila vazna mogucnost koriscenja jednostruke akcije

Revolver Enfield No 2 Mk 1, cal.380 u prvobitnoj varijanti, jednostruke i  dvostruke akcije, ocigledna je slicnost sa Weblyjem. Na tenderu je pobedio Weblyja, ali su zajedno usli u sluzbenu upotrebu 

   Par reci o municiji koju su koristili, .380 British Service je adaptacija vrlo starog americkog metka 38 Smith&Wesson, nastalog jos 1876. – opet britanska konzervativnost. Metak .38 S&W   ne treba mesati sa metkom 38 Special. 

Metci 38 S&W i 38 Special nisu kompatibilni, uprkos slicnoj oznaci, levo 38 S&W, desno 38 Special, oba proizvodnje naseg Prvog Partizana

    Britanci su radi bolje zaustavne moci usvojili ovaj metak sa najtezim mogucim olovnim zrnom od 13 grama (200 grejna), i sa te strane su bili u pravu. Medjutim, tesko zrno se nije bas dobro stabilizovalo u letu, htelo je i da se poprecuje, ali  je  zato bilo izuzetno opasno  i prilikom pogodka nanosilo opasne rane. Metak je kasnije zamenjen zrnom pune kosuljice i mase 180 grejna- 11,6 grama. Ovo je uradjeno i da bi se ispostovala pravila o ratnoj municiji predvidjena Versajskim ugovorom koji zabranjuje ekspanzivna zrna. Olovna zrna od 200 grejna su se ponasala upravo tako, a prilikom pogodka u tkivo obicno su se i “tumbala”. Bolje da ne znamo kakve sve stete moze da nanese takav projektil. Metak je poznat pod nazivom 380 British Service, ali se i dalje za njega koriste i nazivi 380/200, 38/200, 38 Colt New Police, 38 Super Police i naravno izvorni naziv 38 S&W.

S leva udesno: 380 British sa zrnom pune kosuljice 180 grejna, proizvod Royal Woolvich Laboratories, (proizveden 1942), metak 38 S&W proizvodnje naseg Prvog Partizana sa komercijalnim olovnim zrnom 145 RN, inace koriscena u testu.Skroz desno metak 38 S&W, proizvodnje Winchester, takodje komercijalno olovno zrno 145 RN, savremena proizvodnja

Revolver je testiran sa razdaljine od 15 metara u klasicnu pistoljsku metu. Nisanjeno je u podnozje crnog kruga – streljacki.

Dobra grupa pogodaka, odprilike kako je i nisanjeno u podnozje crnog kruga. Municija je PPU kriscena u testu. Nazalost nije bilo drugih laboracija osim ove

 Licno imam dosta iskustva sa revolverima prelamajuceg rama – Top Break i voleo sam da ih koristim. Oni cak imaju i prednost nad modernim revolverima, koji koriste sistem izbacivanja dobosa sa strane, kada je u pitanju brzo pucanje i prepunjavanje oruzja. Jednostavno, imaju prednost jer jednom rukom “prelamate” revolver pritiskom palcem na polugu sa leve strane, a prazne caure ispadaju automatski. Za moderan revolver, potrebno je prstom druge ruke aktivirati osovinu – ekstraktor za izbacivanje caura. Nekada je i to znacajna prednost. Mana revolvera Top Break u odnosu na revolvere sa solidnim ramom je sto je veca proizvodna cena, i ne podnose dobro municiju velikog pritiska. Verovatno je to i presudilo da su “prelamaci” danas u ogranicenoj upotrebi. 

  U svakom slucaju, pucanje iz ovakvog oldtajmera i dobro ocuvanih je uvek veliko zadovoljstvo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave